18. maj 2024

Frankincense for krop og sind

Både helt nye og ældre forskningsresultater tyder på, at den æteriske olie frankincense (olie af harpiksen fra Boswellia-træet) har en gavnlig virkning på både krop og sind. En ældre undersøgelse fra 2015 viste, at frankincense har en antidepressiv virkning, og at den virker mod angst hos mus. Desuden viser en ny undersøgelse fra 2017, at frankincense er betændelseshæmmende, antibakteriel, og at den også virker mod tumorer – altså cancer. Forskerne fra denne nye undersøgelse opfordrer til, at der laves endnu mere grundig forskning i denne gamle medicinske harpiks.

Røgelse af frankincense har været en del af kulturelle og religiøse ceremonier i over et årtusind. Det bruges til alt fra at bringe sjælen til et højere åndelige stadie til medicin. Gamle tekster, som både det nye og gamle testamente, taler om, at røgelse har mystiske kræfter. Det bruges den dag i dag i mange forskellige åndelige sammenhænge i hele verden. Frankincense kaldes også Olibanum og er en af de olier, som det lille Jesusbarn fik i gave ved sin fødsel.

Boswellia harpiks blev i oldtiden anset for at være en meget dyrebar vare i Mellemøsten. Det var en gave, der passede til en konge, og både kristne og jødiske religioner brugte denne røgelse til tilbedelse af deres gud. Denne røgelse bruges faktisk stadig i ceremonier. At have et roligt og åbent sind er perfekt til en åndelig praksis, og det er derfor ikke underligt, at frankincense bruges i forskellige ritualer over hele verden. Mange religioner bruger røgelsen i deres ceremonier for at hjælpe alle tilstedeværende med at blive rolige og afbalancerede. Også i forhold til meditation hjemme vil man kunne drage fordel af Frankincensens beroligende virkning. Atter engang vidste vores forfædre noget, som den
moderne videnskab kun lige er gået i gang med at forske i.

 

Virker mod depression og angst

Forskere fra Johns Hopkins University gik sammen med forskere fra det hebraiske universitet i Jerusalem for at undersøge frankincense og især for at finde ud af, hvordan den æteriske olie virker på sindet.
For at måle virkningerne brugte forskere harpiksen fra Boswellia-træet, kendt som incensolacetat, og gav det til nogle mus. Denne test viste, at ’incensoleacetat’ påvirker det område i hjernen, som kan relateres til følelser.

Røgelse fra frankincense har en direkte påvirkning af et protein i hjernen, der er kendt som TRPV3. Vi ved allerede, at dette protein påvirker vores evne til at føle varme på huden, men nu ved vi så også, at proteinet har en ”opvarmningseffekt” på sindet. Når man kommer i kontakt med Frankincense, har den en stærk anxiolytisk (angstnedsættende) virkning og virker som et antidepressivt middel. Personen føler sig mere afslappet og åben. Dette giver en beroligende effekt. Når dit sind er i stand til at hvile, er det meget nemmere at nyde verden omkring dig uden stress. 
“På trods af oplysninger, der stammede fra gamle tekster, er Boswelliaens bestanddele ikke blevet undersøgt for psykoaktivitet. Vi opdagede, at incensolacetat, en af Boswellia-harpiksens bestanddele, har en antidepressiv virkning og sænker angst, når det testes på mus” – Raphael Mechoula. 

 

Frankinsence træ i Salalah, Oman