18. april 2024

Ud af det blå

UD AF DET BLÅAf Anette Wiklund

Ind og ud af det blå…..

Gør mørket og kulden dig trist eller melankolsk, og har du svært ved at komme ud af tilstanden? Hvert år vil du i forskellige medier kunne læse den samme historie om vinterdepression, og hvor vigtigt det er at få lys i dagtimerne eller om forskellige kunstige dagslyskilder, der kan hjælpe dig med at komme ud af din tilstand. Det er alt sammen meget fint, men er der virkelig ikke andet, vi kan gøre, når vi er vinterblå?

Proces giver her et bud på, hvad du kan gøre for at rumme, omforme og leve med dig selv om vinteren.

Omfavn følelsen

Nogle gange har vi en tendens til at kæmpe imod de følelser vi indeholder, i stedet for at omfavne og rumme dem. Hvis vi nu stopper med at flygte fra den måde vi reagerer på mørket på, vil vi så blive klogere på, hvad det egentlig handler om, når vi snakker om at vi er vinterdeprimerede? Hvis vi hele tiden flygter fra bestemte følelser i os selv, så er det svært at blive klogere på dem. Du kan jo vælge at lade det komme an på en prøve. Men hvordan omfavner, anerkender og rummer vi følelsen af tristhed, melankoli, kedafdethed og the blues?

Styrk følelsen

Scenen i filmen “Den eneste ene”, hvor Sidse Babett Knudsen sidder i sengen og hyggesørger med chips, burger og slik…. Husker du den og tænkte du også, at man ikke kan fortrænge følelser med mad? Det eneste man opnår med den slags hyggesørgen er en overfyldt mave og et ekstra kilo på hoften. Men begrebet at hyggesørge er egentlig ret godt. Det siger jo noget om det gode i at tage sin sorg til sig. At tillade sig at dvæle i følelsen uden at fortrænge. At det ikke er “farligt” at sige ja til at være blå.

Der er flere måde at sige ja på. Først og fremmest skal man sørge for at gå indad og give sig selv rum og tid til at gøre det. Sæt tid af til at være blå. Har du børn, så vent til de sover eller planlæg at lægge dine “blå timer” på tidspunkter, hvor de ikke er hjemme.

Du kan styrke og omfavne din egen blues f.eks. ved at:

·       Lytte til musik, der repræsenterer dine følelser: lav evt. en playliste med blå musik.

·       Se tudefilm, der fortæller noget om din livssituation. Film du kan identificere dig med.

·       Holde en pause fra digitale medier, så du giver dig selv lov til kun at mærke dig, og ikke skal forholde dig til alt muligt andet.

·       Sov, hvis du er træt eller læg dig under dynen og lad dine tanker og følelser komme, som de vil. Se dem som skyer, der driver forbi, uden at forsøge fastholde dem.

·       Skriv dine tanker og følelser ned uden at bedømme eller sortere i dine egne ord. Du kan altid slette det hele igen, hvis du ikke vil have at andre skal læse dine dybeste blå tanker. Beskriv, hvad du mærker i kroppen, og hvilke tanker du har. Du kan også optage dig selv på din mobil, hvis du er bedre til at sige end at skrive.

·       Græd, græd og græd. Giv for en gangs skyld dig selv lov til at tude ud, hvis du kan mærke, at der er noget, der presser sig på. I din blå time behøver du ikke være stærk, og skulle præstere eller leve op til dine egne idealer. Giv dig selv fri og tillad dig selv at have selvmedlidenhed og alle andre følelser der evt. dukker op . Men vær ærlig. Græd kun, hvis du ikke kan lade være. Du skal ikke forcere følelser frem, for så giver du dig selv endnu et pres om at være og gøre noget bestemt.

 

Når du kan mærke, at du har været blå længe nok, så kan du gå videre til næste del af “Ud af det blå” processen. Du ved, at du er færdig med den blå periode ved, at du får lyst til at gøre noget, når du kigger ud over dynekanten for at se, hvad de andre laver eller når du bliver irriteret eller træt af at være blå. Så er det tid til at pudse næsen og hjælpe dig selv tilbage til verden. Nogle gange tager det lang tid, at nå dertil. Andre gange går det hurtigere end man regner med. Igen, Vær ærlig overfor dig selv med, hvornår du har været blå nok.

Gør noget godt for dig selv

Du kan stille og roligt føre dig selv ind i en mere positiv tilstand ved f.eks. at:

Tage et luksusbad med selvmassage. På den måde fortæller du dig selv, at du er i stand til at tage vare på og give dig selv omsorg.

Ryd op og gør rent i dit hjem, køb smukke blomster kun til dig,  lav yoga, lav et gør det selv projekt ( Find evt. inspiration på Pinterest søg på DIY), Flyt rundt på møblerne og nyd det nye sceneri. Se videoer med nuttede og sjove dyrebørn eller andre morsomme videoer, der gør dig glad om hjertet. Lav dig selv et fantastisk måltid, som du virkelig nyder… Helt alene eller sammen med familien. Syng karaoke med dig selv! Dans fjollet til mærkelig musik og vær ligeglad med hvordan du ser ud imens eller gør disse ting med din familie, hvis du ikke er alene.

Gå ud:

Gå en tur i morgendisen eller i skumringen. Besøg evt. et sted med gode minder for dig.

Se, hvor længe du kan være til stede uden at brokke dig over andre mennesker eller andet. Skriv evt. til en, der har ligget dig på sinde længe – en gammel ven, kæreste, kollega. Er der nogen, du skal sige undskyld til eller have opklaret noget med. Gør det med en positiv indgangsvinkel. .

Vær social:

Drik kaffe med en gammel ven, du ikke har set længe. Sig ja til sociale arrangementer, selvom du umiddelbart ikke har lyst. Måske bliver du overrasket. Bag en kage med en du holder rigtig meget af. Slå dig løs i nattelivet sammen med en eventyrlysten person. Prøv at have tillid til, at alle vil dig det bedste. Brug en dag, hvor du er kærlig overfor alle du møder. Lyt og spørg ind til andres liv. Gør en god gerning eller ros et menneske, du synes om.

Hvis intet af dette virker, så start forfra !!! Du skal nok komme ud af det blå på et tidspunkt…. Ellers kan du måske overveje at blive bluessanger??? Eller endnu bedre: Begynd til folkedans og find ud af at du blot er et enkelt element i en større kædedans. Med andre ord. Øv dig på ikke at tage dig selv så alvorligt og mærk, hvordan det er at glemme sig selv i et større fællesskab.