18. maj 2024

Jord kan gøre dig glad

At tage antidepressiv medicin er ikke den eneste måde at slippe af med en depression på. Jordmikrober har vist sig at have lignende virkninger på hjernen. Samtidig er mikroberne uden bivirkninger, og så slipper du for den kemiske afhængighed.

Det er undersøgt og fundet verificerbart, at jordmikrober og menneskers sundhed har en positiv sammenhæng. Det stof, der er blevet undersøgt er Mycobacterium vaccae. Dette stof har vist sig at have samme effekt på vores neuroner, som f.eks. medicin som Prozac har.

Bakterien findes i jord, og kan stimulere produktionen af serotonin, som gør dig afslappet og gladere. Undersøgelserne blev udført på kræftpatienter, og de rapporterede om en bedre livskvalitet og mindre stress.

Mangel på serotonin er bl.a. blevet forbundet med depression, angst og bipolare problemer. Bakterien synes at være et naturligt antidepressiv, og har ingen sundheds-skadelige virkninger.

Flere fordele
Antidepressive mikrober i jorden får vores cytokin-niveauer til at stige, hvilket resulterer i produktion af højere niveauer af serotonin. Bakterien blev testet både ved injektion og indtagelse på rotter, og resultaterne viste, at rotterne havde forøget kognitive evner, lavere stress og en bedre koncentration til opgaver end kontrolgruppen.

De antidepressive mikrober i jorden er også ved at blive undersøgt i forhold til, om det kan forbedre den kognitiv funktion, Crohns sygdom og endda rheumatoid arthritis.

Let at optage
Disse antidepressive mikrober i jord kan være meget lette at optage. Alt du behøver er at grave i jorden eller lege med jord, som børn tit ynder at gøre. Lettere bliver det næsten ikke. Gartnere, der inhalerer bakterier eller har nærkontakt med disse, får dem ind i blodstrømmen gennem f.eks. små sår på hænderne.

Måske er det derfor, at vi så tit hører havemennesker sige, at haven er det sted, hvor de slapper mest af, og føler sig gladest. Jordbakteriernes naturlige antidepressive virkninger kan mærkes i op til 3 uger. Det er forsøg med rotter i hvert fald en indikation på. Så glæd dig til foråret, hvor du kan komme ud og snavse dig til med jord. Det kan gøre dig gladere. 

Kilder:
“Identification of an Immune-Responsive Mesolimbocortical Serotonergic System: Potential Role in Regulation of Emotional Behavior,” by Christopher Lowry et al., published online on March 28, 2007 in Neuroscience. http://www.sage.edu/newsevents/news/?story_id=240785
http://extension.oregonstate.edu/lane/sites/default/files/images/gg607.pdf (pg 12)
Mind & Brain/Depression and Happiness – Raw Data “Is Dirt the New Prozac?” by Josie Glausiusz, Discover 
Magazine, July 2007 Issue. http://discovermagazine.com/2007/jul/raw-data-is-dirt-the-new-prozac