18. maj 2024

De fantastiske fordele ved at sove nøgen

De fantastiske fordele ved at sove nøgen

Af Anette Wiklund

Selvom det for nogen ville føles udfordrende, så er der mange grunde til at smide den tykke flonelspyjamas eller den lille fikse natkjole og sove nøgen. Fordelene er af både fysisk og psykisk karakter.

 I denne kolde tid vil det for mange nok være mest trygt, at sove med nattøj, men hvis du alligevel sover under en god varm dyne, så skulle du måske overveje at lade din bare hud mærke noget andet end tætsiddende tøj. Her er de mange grunde til at hylde den natlige nøgenhed:

Der frigøres oxytocin
Hvis du og din partner beslutter jer for at sove nøgen sammen, vil I opdage, at hud mod hud kontakten er ret dejligt. Det er det fordi, der frigives et hormon, der hedder oxytocin, også kaldet kærlighedshormonet. Oxytocin er til stor gavn for vores sundhed. Det kan sænke blodtrykket, sænke stressniveauet, bidrage til at bekæmpe depression og gøre dig til en gladere person i almindelighed. Sidst, men bestemt ikke mindst vil det kunne give dig et bedre kærlighedsliv. At sove hud mod hud kan hjælpe nogen par med at få gnisten tilbage. I 2014 blev der lavet en undersøgelse med 1000 britiske ægtepar. Undersøgelsen viste, at 57 % af de par, der sov nøgen rapporterede, at de efterfølgende følte sig meget tilfredse med deres parforhold, mens kun 48% af dem, der sov i nattøj mente, at de var meget tilfredse. Altså var der 9 % flere natnøgne par, der følte sig meget tilfredse med parforholdet.

Dit cortisolniveau sænkes og du får en roligere søvn
Når din krop går i dvaletilstand, reagerer din krop automatisk ved at sænke sin temperatur. At sove nøgen hjælper med at regulere din temperatur. Denne regulering bidrager til at opretholde normale niveauer af cortisol. Hvis du har for meget cortisol i systemet, vil du kunne opleve et højere stressniveau, angst, større trang til junk food, og vægtøgning.

Apropos kropstemperatur – når du sover i pyjamas eller pakker dig for meget ind i tæpper og dyner, får du din krop til at overophede. Dette forhindrer kroppen i at nå den optimale temperatur – den temperatur, der giver den dybe søvn. Ved at gøre kroppen køligere kan du undgå at ligge og vende og dreje dig og at føle dig rastløs.

Du vil se yngre ud i længere tid
Der er andre hormoner, der frigives, når vi sover, og deres effektivitet er baseret på, hvilken kropstemperatur, du har. Både melatonin og væksthormoner, bidrager til anti-aging og til hudens sundhed. Disse kan hormoner frigives, når kropstemperaturen sænkes. For at hjælpe med til dette, anbefales det at holde dit soveværelse under 21 grader.

Kolde kugler er sunde kugler
Hvis du er mand, og ønsker at holde dine sædceller så sunde som muligt, er nøgensøvn også svaret. Forskere fra National Institute of Child Health and Development og Stanford University har opdaget, at hvis du om dagen er iført boxershort, og sover nøgen om natten, så forbedrer det din generelle sædkvalitet.

Forskerne undersøgte 500 mænd, som hver især har noteret deres sovevaner og undertøjsvalg i et helt år. De opdagede at de mænd, der fulgte “boxershort om dagen/nøgen om natten”- rutinen havde en 25 procent lavere beskadiget DNA i sæden end mænd, der bar strammere undertøj både nat og dag.

“Vi har vidst i nogen tid, at mænd, der øger temperaturen på deres testikler, enten gennem varmepåvirkning på arbejde eller ved at bære stramt undertøj, har dårligere sædkvalitet end mænd, hvis testikler er køligere,” siger fertilitetsekspert og forsker Allan Pacey i New York Post. Konklusion: Kolde og frithængende testikler er bedst, også om natten.

Reducerer risiko for gærinfektion
Selvom gærinfektioner er en helt almindelig sygdom og let kan behandles, er de også let at undgå. Ved at forhindre de betingelser, som infektionen brug for, for at kunne trives, kan man helt undgå behovet for behandling. Gær vokser i varme og fugtige miljøer. Ved at sove nøgen og holde din kropstemperatur køligere, kan du forhindre disse infektioner i at opstå.

Få mere selvkærlighed
Ved at sove nøgen mærker du din egen hud bedre, og kan opnå at føle dig bedre tilpas.  Måske har du brug for den tilpashed, måske har du ikke, men anset hvad, er nøgensøvn en fantastisk måde at føle en behagelighed ved at være i din egen hud. At vågne op om morgenen, og føle dig frisk og udhvilet efter en god nats søvn er med til at gøre dig gladere. Denne glæde kan smitte af på andre områder af dit liv.